Chleb

Bread

To film o prywatnym rytuale, w którym czas wyczekiwania (dzień-noc-dzień) i pewna powtarzalność były dla mnie najważniejsze.

Jeden z najnowszych projektów Wilhelma Sasnala. Podobnie jak film „Mojave” nawiązuje do tradycji „kina własnego”, któremu nazwę nadał Józef Robakowski, powstających blisko życia artysty. - To film o prywatnym rytuale, w którym czas wyczekiwania (dzień-noc-dzień) i pewna powtarzalność były dla mnie najważniejsze - mówi o filmie twórca.

Wilhelm Sasnal, studiował na Wydziale Architektury Politechniki Krakowskiej (1992-1994) oraz na Wydziale Malarstwa ASP w Krakowie (1994-1999). Zajmuje się malarstwem, filmem, rysunkiem, fotografią. W 2006 znalazł się na pierwszym miejscu rankingu na najlepszego młodego artystę na świecie czasopisma „Flash art” oraz otrzymał prestiżową nagrodę im. Vincenta van Gogha przyznawaną przez Stedelijk Museum w Amsterdamie. Jego płótna znajdują się w zbiorach wielu ważnych muzeów i kolekcji prywatnych (m.in. nowojorskiej MoMA, Centre Pompidou w Paryżu i Tate Modern w Londynie). Mieszka i pracuje w Krakowie. 

DŁUŻSZY OPIS
KRÓTSZY OPIS

  • czas trwania:
    7 min.
  • kraj/rok:
    Polska / 2017
  • reżyseria:
    Wilhelm Sasnal
  • zdjęcia:
    Wilhelm Sasnal
  • produkcja:
    Wilhelm Sasnal

Inne filmy z sekcji

Akademia filmu awangardowego

Berlin, symfonia wielkiego miasta
Berlin, Symphony of a Great City
Ścinki z życia szczęśliwego człowieka
Out-Takes from the Life of Happy M
Rytuał w przetworzonym czasie
Ritual in Transfigured Time
 
Doc shop
Kup nasze filmy na DVD
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w: Polityce prywatności

OK